12 Ağustos 2019 Pazartesi

İcra Takibi Nedir


İcra Takibi Nedir

İcra takibi günümüz ekonomik koşullarında ne yazık ki birçok kişinin karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Bu nedenle de sebepleri ve aşamaları, sonucu herkes tarafından merak edilmektedir. Bu yazımızda sizinle icra takibi hakkında merak edilen önemli hususları paylaşacağız.

Borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklı borcu devlet gücü ile tahsil etme yoluna giderek icra dairesine başvurur. Bu başvuru ile icra takibi başlatılır. İcra ilamlı ve ilamsız olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İlamlı icra bir mahkeme ilamına dayanması durumunda mümkünken ilamsız icra bir mahkeme kararına dayanmayıp para ve teminat borçlarında başlatılabilecek icra türüdür.

Uygulamada ise en sık karşılaşılan haciz yolu ilamsız haciz çeşitlerinden olan genel haciz yolu ile takiptir.

Genel haciz yolu ile takip başlatılabilmek için borç bir mahkeme kararına dayanmamalı ve herhangi bir kambiyo senedi bulunmamalıdır. Bu halde alacaklı genel haciz yolu ile takip başlatabilir. Takibin başlatılması ile beraber borçlunun adresine ödeme emri gönderilir.

Şayet borçlu olduğunuzdan bahisle adresinize bir ödeme emri tebliğ edildi ise ve borçlu olduğunuzu düşünmüyorsanız bu durumda borca itiraz etme hakkınız vardır. Ancak bu itiraz tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde icra müdürlüğüne yapılmalıdır. Yasal süresi içerisinde yapılan itiraz takibi durduracaktır. Eğer yasal süresi içerisinde borca itiraz etmez iseniz bu durumda takip kesinleşecektir.

Eğer ödeme emri yaşadığınız şehirde ya da ulaşabileceğiniz bir şehirdeki icra dairesinden gönderilmemiş ise bu halde itiraz dilekçesini bulunduğunuz şehirdeki nöbetçi icra müdürlüğüne verebilirsiniz. Nöbetçi icra dairesi borca itiraz dilekçesini kabul eder ve yetkili icra dairesine gönderir. Borcun tamamına itiraz edilebileceği gibi sadece belirli bir kısmına itiraz edilmesi de mümkündür.

Peki borca itiraz edildikten sonra ne olur?
Borca itiraz edildiğinde itiraz nedenlerinde haklılık icra müdürlüğünce incelenmez. İtiraz edilmesi takibin durması için yeterlidir. Alacaklı borçlunun borca itiraz etmesi durumunda altı ay içinde itirazın kaldırılması(icra mahkemelerinde) bir yıl içinde itirazın iptali(genel mahkemelerde) davası açabilecektir. Bu dava sonucunda borçlunun gerçekten borcunun olmadığı anlaşılır ise borçlu görünen taraf haliyle herhangi bir ödeme yapmayacaktır. Ancak bu yargılama sonucunda borçlunun borcunun olduğu anlaşılırsa takip kaldığı yerden devam eder. Bunun yanı sıra borçlu borcu olduğu halde itiraz ettiği için borçlu aleyhine %20’den az olmamak kaydıyla icra inkar tazminatına hükmedilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder