18 Ağustos 2020 Salı

Haciz Nedir?

İhtiyati Haciz Nedir


Bir şahıs veya tüzel kişiliğin, bir başka şahıs veya tüzel kişilikten alacaklı olması durumda onun taşınır veya taşınmaz malları, devam eden maaş alacakları, sahip olduğu tüm para değeri olan varlığı üzerine işlediği bir yaptırımdır. Haciz bir icra hukuku tanımlamasıdır. 

İhtiyati Haciz Nedir?

İhtiyati haciz, borçlunun mallarını kaçırma şüphesi olma durumunda alacaklıya uygulanan bir yöntemdir. Bu şüphe durumunda mahkemeden ihtiyati haciz talep edilebilir. Alacaklının elinde bulunan vadesi geldiği halde ödenmeyen senet, çek gibi borcunu beyan eden belgeler olması gerekmektedir. Mahkemeden 1-2 gün içerisinde çıkaracağınız ihtiyati haciz kararıyla, borçlunun mallarını borçlunun haberi olmadan haczedebilirsiniz.  Borçluya herhangi bir tebligat bildiriminde bulunmadan yapılabilir. Burada mahkemenin kararı kabul etmesi için alacaklının, borçlunun toplam borcunun %15 oranında teminat yatırması veya teminat mektubu sunması gerekmektedir. Bu sayede borçlunun mal kaçırması önlenmiş olunur. Alınan mahkeme kararıyla borçlunun adresine giderek, taşınır taşınmaz mal varlığına, banka hesaplarına, araçlarına ve tüm sahir değerlerine ihtiyaten haciz uygulayabilirsiniz. Borçlu şahıs ise gelecek maaşına da haciz koyabilirsiniz. Eğer takip kesinleşmiş ise tüm bu malları satışa koyarak alacağınızı karşılayabilirsiniz. 

Nelere Haciz Konulabilir?

Alacaklı parasını kurtarabileceği her şeye haciz koymak isteyebilir. Alacaklının açmış olduğu icra takibi neticesinde, borçluya ulaşan tebligatın 7 gün içerisinde itiraz edilmemesi durumunda takip kararı kesinleşmiş olur. Sıra haciz yapılmasına gelir. Haciz yapılması aslında borçlunun borcunun da artması demektir. Haciz işlemi için adrese gidecek ekibin ulaşım ve bekleme masrafı, icra memurunun yolluğu, nakliye aracı, hammaliye giderleri gibi bir çok kalem eklenerek zaten ödenemeyen borcun artmasında sebep olur. Ev eşyalarının haczi eskiye göre sınırlandırılan maddelerle yenilendiğinden alacaklı için cazip olmaktan çıkıp borcun daha da artmaması adına tercih edilmemektedir. Eskiden evden alınabilecek her eşyanın alacağa karşılık olması durumu söz konusuyken, değişen yasa ile evdekilerin temel ihtiyaçlarını sürdürebilmesi adına kullandıkları eşyaları hacizi mümkün kılmamaktadır. Bu eşyaların arasında, aynılarından birden fazla varsa fazla olanlara haciz konulabilmektedir. Genel olarak haczedilebilecek listesini şöyle sıralayabilir; yaşadığınız alan içerisinde temel hayatınızı sürdürebileceğiniz eşyalar dışındaki tüm eşyalar, alacağı doğan maaşın 4/1 oranında ki tutarı, ev, arsa, telif hakkı bulunan marka, değerli sanat eşyaları, araç, 3.şahıstan gelecek alacaklar kesinleşmiş nafakanın 4/1 oranında ki tutarı gibi temel ihtiyacın dışındaki her şeyi listeleye alabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder